top of page

Hermann pijaneci ju rrëfye Shën Joan Pagëzorit.


Nga Hermann Hesse.

Në Shqip: Eda ZariGjith´më është e mirëseardhur,

Eja të bredhim tejmë!

Veç rrjedha vijën e vet´ka mvarur

Asgjë s´mund të ribëhet më.


Kqyrmë, jam brenda një shtëpi pashtretër

porta dhe dritësore çelurë,

brenda dhe jashtë sorrollaten lugetër

Të tër´janë të dehurë.


Ti përkundërt, ke para akoma,

Qerasna ndonjë gotë,

Përplotë hare ësht´bota,

Gjynah që paratë e ndotnë.


Vjershëtorë të tjerë pinë po aq,

Ama esëll vjershërojnë,

Ndërsjelltas e kam tabiat

Esëlltazi bëhem i turpëronjtë.


Veç nga e dhjeta kupë

Nis mendja të më lërë,

Aherë vargëzoj me hare.

Pa u skuqur fare.


Afatin e të qënurit e çmojë,

Plotësisht e lavdëronjë,

Jam usta i pohimit,

Ashtu si njerëzia e dëshironjë.


Kush harenë e jetës e njeh,

Gojën vetë ta lajkatojë.

Përveç kësaj, na ësht´e shkronjur,

Sënesërmi dot´ngordhmë.

----------------------


Zu Johannes dem Täufer sprach Hermann der Säufer


Alles ist mir ganz willkommen,

Laß uns weiter schlendern!

So hat's seinen Lauf genommen,

Nichts ist mehr zu ändern.


Schau, ich hin ein leeres Haus,

Tür und Fenster offen,

Geister taumeln ein und aus,

Alle sind besoffen.


Du hingegen hast noch Geld,

Zahle was zu trinken,

Voller Freuden ist die Welt,

Schade, daß sie stinken.


Andre Dichter trinken auch,

Dichten aber nüchtern,

Umgekehrt hab ich's im Brauch,

Nüchtern bin ich schüchtern.


Aber so beim zehnten Glas

Geht die Logik flöten,

Dann macht mir das Dichten Spaß.

Ohne zu erröten.


Preise ich des Daseins Frist,

Lobe aus dem Vollen,

Bin Bejahungsspezialist,

Wie's die Bürger wollen.


Wer des Lebens Wonnen kennt,

Mag das Maul sich lecken.

Außerdem ist uns vergönnt,

Morgen zu verrecken.

______________________________

(c) 2020, Eda Zari. Të gjitha të drejtat të rezervuara.


Ca më stil - a la Llazari, me "Verb" fundmazi.

Foto: Hermann Hesse - fotografuar nga fotografi im fort i preferuar Fred Stein (ndër të tjerë ka fotografuar Hannah Arendt, Bert Brecht, Einstein, Marlene Dietrich (etj.), si dhe shumë momente historike.118 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page